Een waardig eerbetoon aan de stoomlocomotief Bello

Tekst en foto’s door Jesse van Dijl

Seinwachter

De seinhuiswachter kijkt neer op het perron waar het publiek zich verzamelt in afwachting van Bello.

Op 26 augustus 2015 werd in het gezellige stationsgebouw en op het bijbehorende, gelukkig overdekte, perron van de Museumtram Hoorn-Medemblik te Hoorn op feestelijke wijze het eerste exemplaar van het boek “DE STOOMTRAM Alkmaar – Bergen aan Zee, ‘Bello’ en daarna” overhandigd aan de auteurs. Het Regionaal Archief Alkmaar was uitgenodigd om hier bij te zijn, en de beeldconservator (en schrijver van deze blog) was de gelukkige om als vertegenwoordiger namens het archief aanwezig te zijn bij dit leuke moment.

Aankomst

Langs een spoor wat verderop, stopt Bello en is haar laatste rit met toeristen die dag voorbij. Een heerlijk nostalgische en historische stoomlucht vult inmiddels de neus van de fotograaf en de andere aanwezigen.

Na de laatste reguliere rit met liefhebbers van de tram en toeristen deze woensdag werd locomotief Bello met een personenwagon er achter netjes direct vóór het stationsgebouw gerangeerd zodat alle genodigden de schitterende locomotief mooi konden zien en de hoofdpersonen van die dag goed in beeld plaats konden nemen in het rijtuig. Na een fotomoment bij de trein klonk duidelijk de beroemde bel en de fluit van de locomotief en werd het programma vervolgd in de wachtruimte van het stationsgebouw.

Tijd

De machinist kijkt rustig neer op één van de auteurs van het boek, dhr. L.J.P. Albers (links) en een passagier die tijdens de laatste rit van de tram in de nacht van 31 augustus op 1 september 1955 er net als vandaag bij was. We zijn getuige van een “echo van de tijd”.

Hier werden, namens uitgeverij W Books, door Johan de Bruijn de eerste exemplaren van het boek overhandigd aan de auteurs dhr. L.J.P. Albers en dhr. W.H. Kentie alsmede aan de directeur van de Museumtram dhr. René van den Broeke. Vervolgens werd ook door de uitgeverij gebruik gemaakt van het moment om nog een financiële schenking aan de museumtram te doen. Dat werd eveneens met luid applaus beantwoord.

Het boek “DE STOOMTRAM Alkmaar – Bergen aan Zee, ‘Bello’ en daarna” blijkt een mooi vormgegeven boek geworden met relatief weinig tekst. Het zijn de afbeeldingen die veel voor zichzelf spreken. Bijzonder prachtig fotomateriaal, vaak nog nooit eerder gepubliceerd, trekt je geïnteresseerde aandacht. In een woord vooraf én in de inleiding wordt kort en bondig vertelt over de beweegredenen voor deze opzet. Het is al met al een waardig eerbetoon aan het begrip ‘stoomtram’ alsook aan de legendarische stoomlocomotief, NS 7742, bijgenaamd ‘Bello’ geworden. De foto’s geven ons onder andere een schitterend beeld van de laatste rit van Bello en de dagen voorafgaand aan dit historische feit. Werkelijk prachtige zwart-wit opnamen gemaakt met een Voigtländer Bessa 1 camera door dhr. L. Albers. Vaak haarscherp en daardoor met veel details. Een lust voor het oog. Op de kop af 60 jaar na de laatste reguliere rit van Bello opgenomen in dit mooie kijkboek.

Veel mensen

Vele genodigden zijn afgekomen om dit leuke moment mee te maken.

Eerste exemplaar

Het officiële moment van het eerste exemplaar. Van links naar rechts zien we de heren J. de Bruijn, R. van den Broeke, L.J.P. Albers en W.H. Kentie. De hoofdpersonen van dit hele initiatief gebroederlijk naast elkaar.

In veel boekhandels in de regio en daarbuiten is het boek uit voorraad verkrijgbaar. Zeker een aanrader voor iedereen die zich interesseert voor de geschiedenis van de tram in het algemeen en in die van Bello uiteraard in het bijzonder. Een boek dat niet mag ontbreken op ieders leestafel in Bergen NH, en ook bij ons in het Regionaal Archief Alkmaar is inmiddels natuurlijk een exemplaar aanwezig in de collectie.

IMG_5295IMG_5294IMG_5293

Een gedachte over “Een waardig eerbetoon aan de stoomlocomotief Bello

  1. Pingback: De tumultueuze afscheidsrit van ‘Bello’ | Blik op het verleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s