35 jaar sportcomplex de Hoornse Vaart

Nee, geen aprilgrap: op 1 april 1981, vandaag 35 jaar geleden, vond de opening plaats van het combi-bad annex sporthal aan de Hoornse Vaart. Het nieuwe sportcomplex kende een lange ontstaansgeschiedenis. Al in 1971 werden de eerste plannen gemaakt, toen nog door de gemeentebesturen van Alkmaar en Oudorp. Als bouwlocatie werd aanvankelijk gedacht aan het noordelijk deel van de Oudorperpolder, maar felle bezwaren van onder meer archeologische zijde – hier bevond zich immers het terrein van het voormalige kasteel de Nieuwburg – deed de gemeenten van dit plan afzien.

Uiteindelijk werd gekozen voor de huidige locatie aan de westkant van de Hoornse Vaart. In september 1979 sloeg de Alkmaarse wethouder J.H. Helder met een houten hamer de eerste piketpaal voor het nieuwe complex in de grond. Dankzij een zachte winter schoot de bouw snel op. Al in november 1980 ging de sporthal open. De bouw van het combi-zwembad nam meer tijd in beslag. Maar op 1 april 1981 konden de eerste zwemmers ook hier naar binnen.

FO1000678

1983, de fietsenstalling van het sportcomplex. Foto: B. Ulrich. Catalogusnummer: FO 1000678. Fotolicentie: CC-BY.

De ervaringen van de bezoekers waren vanaf het begin positief. Vooral het golfslagbad met sproeipalen en een speelbal waren meteen populair. Natuurlijk werd er ook wel geklaagd. In het gemeentelijk dossier over het zwembad zijn diverse brieven te vinden uit de jaren tachtig waarin het bekliederen van de kleedhokjes aan de orde wordt gesteld. Kon daar niet iets aan gedaan worden, bijvoorbeeld door het inschakelen van de gemeentelijke psychologische dienst, vroeg een van de bezoekers. De gemeente antwoordde op dit soort klachten meestal dat er helaas onvoldoende mankracht aanwezig was en de financiële positie van de gemeente een uitbreiding van de formatie niet toestond.

Na 35 jaar is de Hoornse Vaart nog steeds een populaire bestemming voor iedereen die houdt van sport en zwemmen. Het jubileum zal dit jaar groots gevierd worden. Op vrijdag 1 april aanstaande wordt de opening herdacht en aansluitend zijn er de hele eerste week van april tal van activiteiten gepland.

Meer foto’s van de Hoornse Vaart zijn hier te zien.

Door Harry de Raad

FO1009832 1983

Parkeerterrein van het zwembad in 1983. Foto: B. Ulrich. Catalogusnummer: FO 1009832. Fotolicentie: CC-BY.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s